Πέννυ Παπανικολοπούλου Ph.D.
Η Πέννυ Παπανικολοπούλου είναι Πιστοποιημένη EMDR Europe Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια, Ψυχολόγος, Θεραπεύτρια με πολυετή πείρα σε βιωματική κατάρτιση στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Σπούδασε Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της GA, Η.Π.Α. και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ψυχολογία.
Υπήρξε επιστημονική διευθύντρια του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» από το 1994 έως το 2010 με ευθύνη του Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού και των προγραμμάτων συμβουλευτικής, προεπαγγελματικής, επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής αποκατάστασης των παιδιών και νέων με αναπτυξιακές ανεπάρκειες. Είχε την ευθύνη για την εκπόνηση δεκάδων επιδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Διατελεί ως επιστημονική υπεύθυνη στις παρακάτω μη κερδοσκοπικές εταιρείες: α) «TACT HELLAS», μη κρατική οργάνωση με προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ήπειρο και Αττική, β) «Το Πέταγμα» του Συλλόγου Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση ατόμων με αναπτυξιακές ανεπάρκειες. Πολύχρονη είναι και η ενασχόληση της με την εκπαίδευση επαγγελματιών. Έχει οργανώσει δεκάδες σεμινάρια και έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας και Εργασίας για το σχεδιασμό αντικειμένων κατάρτισης του προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ίδιων Υπουργείων.
Είναι Ψυχολόγος με λειτουργία ιδιωτικού γραφείου όπου προσφέρει ατομική, ομαδική και οικογενειακή υποστήριξη από το 1990. Έχει ολοκληρώσει εξειδίκευση /εκπαίδευση στις εξής μορφές ψυχοθεραπείας και υποστήριξης:
- Θεραπεία Gestalt (Ga. State University)
- Εστιασμένη Εκφρραστική Ψυχοθεραπεία
- Συστημικό Σκέπεσθαι
- Συμπεριφοριστική Προσέγγιση για τη θεραπεία παιδιών με αυτισμό
- Προγεννητική και Περιγεννητική Ψυχοθεραπεία
- Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογενειας και τις Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις
- Πιστοποιημένη από EMDR Europe Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια (Eye movement Desensitization and Reprocessing)
- Πιστοποιημένη Go MAD Coach (Life and Business Coach) και
- Πιστοποιημένη ειδίκευση στη χρήση Νευρανάδρασης.
Στις Η.Π.Α. εργάστηκε στο Νοσοκομείο Grady Memorial, Atlanta, Ga. U.S.A. (Emory University) στο Τμήμα Ψυχιατρικής στα τμήματα: Πρώτων Βοηθειών Ψυχιατρικής, Κέντρο Βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, στη μονάδα κλειστής βραχείας περίθαλψης καθώς επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης της Σχιζοφρένειας (πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών). Εργάστηκε και σε προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης φυλακισμένων στην Ατλάντα Γεωργία Η.Π.Α. Είναι ιδρυτικός πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας – ΕΛ.ΕΤ.ΥΠ.Ε. και της TACT HELLAS
Τέσσα Πράττου
Η Τέσσα Πράττου είναι Ψυχολόγος, Τραυματοθεραπεύτρια EMDR, Συστημική και Εικαστική Θεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. Η 35χρονη κλινική της εμπειρία καλύπτει όλες τις ηλικίες και εύρος περιστατικών με PTSD, θύματα κακοποίησης, τρομοκρατικών επιθέσεων, πολέμων και τραυματικών γεγονότων από φυσικές και μη καταστροφές, αντίξοες και δυσμενείς εμπειρίες ζωής της παιδικής ηλικίας, πένθος, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικές και αποσυνδετικές διαταραχές κ.α.
Έχει συμμετοχές σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και παρεμβάσεις πεδίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τουρκία, Ελλάδα, σεισμοί, μεταναστευτικό, Ταυλάνδη, τσουνάμι). Είναι Πιστοποιημένη Τραυματολόγος, Πιστοποιημένη EMDR-Europe Association Θεραπεύτρια (Practitioner), και Σύμβουλος/Επόπτρια (Consultant), καθώς και Πιστοποιημένη βοηθός εκπαιδευτή (Facilitator) από το EMDR Institute. Επελέγη από την Carol York (τότε Chairman της EMDR International Association) και την Francine Shapiro (εμπνεύστρια της θεραπείας EMDR) για να εισάγει τη θεραπεία EMDR στην Ελλάδα το 1998. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως παρατηρητής στο Δ.Σ. της EMDR-Europe Association από το 2001 έως το 2009 όταν ως ιδρυτική Πρόεδρος υποστήριξε και προώθησε την δημιουργία της EMDR-Hellas Association μαζί με άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Παρουσιάζει σε επιστημονικά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού σε θέματα EMDR και αποσυνδετικών διαταραχών.
Έχει δημοσιεύσεις σε κεφάλαια βιβλίων και εγχειριδίων σχετικά με τη θεραπεία EMDR και την Τραυματολογία και άρθρων σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει ιδρύσει το Διεθνές Κέντρο Τραυματοθεραπείας στην Ελλάδα. Από το 2003 με τον Πιστοποιημένο από την EMDR-Europe Association και το EMDR Institute Εκπαιδευτή και τότε Πρόεδρο της EMDR-Europe Association Dr. Udi Oren, έχουν οργανώσει πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις EMDR στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 130 επαγγελματίες ψυχικής υγείας υποστηρίζοντάς τους να ενσωματώσουν τη θεραπεία EMDR στο ρεπερτόριο της θεραπευτικής τους φαρέτρας.
Η Τέσσα Πράττου είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων και εργάστηκε κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά από το 1983-2000. Επίσης εργάστηκε στην Ειδική Διαγνωστική και θεραπευτική Μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης» από το 1995 -2000. H Τέσσα είναι επόπτρια και εμπειρογνώμονας για την TACT HELLAS και New Mind Group από το 2014 και διατηρεί ενεργό το ιδιωτικό της γραφείο από το 1984.
Μιχάλης Καμπούρης
Ο κ. Μιχάλης Καμπούρης είναι Εργοθεραπευτής με 23 και πλέον χρόνια εμπειρία στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και της Νοητικής Υστέρησης. Ιδιαίτερη εμπειρία έχει στον τομέα των Αναπτυξιακών Διαταραχών και των μαθησιακών δυσκολιών.
Ασχολήθηκε με την κατάρτιση προγραμμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης σε κέντρα απασχόλησης ατόμων με Ν.Υ. καθώς και με προγράμματα εκπαίδευσης σε καθημερινές και κοινωνικές δεξιότητες από το 1997 έως το 2004. Από το 2004 έως το 2010 ανέλαβε προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και συντόνισε τη λειτουργία Οικοτροφείων στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς. Από το 2014 και μετά ασχολείται με την εκπαίδευση ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και την συμβουλευτική σε εκπαιδευτές ΑμεΑ.
Παράλληλα, ως ελεύθερος επαγγελματίας, από το 2000 έως το 2016 ασχολήθηκε με παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες και άλλα προβλήματα ψυχοκινητικής ανάπτυξης, σε Κέντρα Αποκατάστασης. Υπήρξε ιδρυτής, συνιδιοκτήτης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αποκατάστασης και Θεραπείας Παιδιών «ΕΝΙΣΧΥΣΗ».
Από το 2016, είναι Υπεύθυνος των Προγραμμάτων της TACT HELLAS. Έχει αρκετή εμπειρία στην εκπαίδευση νέων επαγγελματιών στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Φροντίδας (European Certificate of Care) των κοινωνικών φροντιστών ΑμεΑ.
Βάσια Σταμάτη
Η Βάσια Σταμάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας Αρ.Πωτ. 4602. Επί του παρόντος, πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία στο Hellenic American University. Έχει εκπαιδευτεί από την TACT Hellas, στην μέθοδο θεραπείας ψυχολογικού τραύματος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Συνέχισε την εκπαίδευσή της στην θεραπεία EMDR για Παιδιά και Εφήβους από το Child Trauma Therapy Center (UK), και εργάζεται προς την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Θεραπευτή EMDR.
Από τα φοιτητικά της χρόνια δραστηριοποιείται σε τομείς Προαγωγής και Πρόληψης της Ψυχικής Υγείας μέσω συμμετοχής της σε Ευρωπαϊκές Εκστρατείες. Ολοκληρώνοντας τις Προπτυχιακές της Σπουδές στην Ψυχολογία, εξειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή & Μαθησιακές Δυσκολίες από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπαιδεύτηκε σε τομείς που αφορούν τη Συμβουλευτική Γονέων, την Ψυχολογία και Ψυχιατρική παιδιού και εφήβου από το νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός», την Ενδυνάμωση των Νέων Γυναικών καθώς και τη Διαχείριση ψυχιατρικών ασθενών από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά από το 2020 με έναρξη την πρακτική της άσκηση σε φορέα που ειδικεύεται στον τομέα της Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας και Φροντίδας της νέας μητέρας. Έπειτα, συνέχισε με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ως Ψυχολόγος παιδιού και εφήβου σε συνεργασία με Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και Ψυχολογικής Υποστήριξης στον Πειραιά, ενώ παράλληλα εργάζεται στην TACT Hellas στον τομέα της θεραπείας, συμβουλευτικής και συντονισμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, εργάζεται ως Συντονίστρια Ομάδων σε Βιωματικά εργαστήρια συναισθημάτων του Σωματείου Φιλαράκια Ελλάδας (BEST BUDDIES GREECE),με σκοπό την καλλέργεια, ανάπτυξη και διαχείριση συναισθηματικών δεξιοτήτων των ατόμων με αναπτυξιακές δυσκολίες.
Η Εθελοντική της προσφορά ξεκίνησε από το 2014, μέσω της συμμετοχής της σε Ομάδα Αγωγής Υγείας (5ο Λύκειο Λάρισας) μέσω δράσεων για τη Ρητορικής Μίσους (Bullying, Cyberbullying, Grooming, ΑμεΑ και πρόσφυγες), όπου διακρίθηκε με επαίνους από το Υπουργείο Παιδείας και την Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού». Παράλληλα, η Βάσια Σταμάτη έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια για τη Ρητορική Μίσους, στο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Τεχνολογικές Εξελίξεις και Δικαιοσύνη», υπό την αιγίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Β.Σ. είναι ενεργό μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης για τα Εξαφανισμένα Παιδιά του Χαμόγελου του Παιδιού.
Τον τελευταίο χρόνο συμμετείχε σε Ομάδα Εργασίας Καρτέλ της Νέας Λακανικής Σχολής με σκοπό τη συζήτηση και ανάλυση περιστατικών μέσω της λακανικής ψυχοθεραπείας.
Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη συμβουλευτική και θεραπεία για διαταραχές συμπεριφοράς και διάθεσης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές, τη συμβουλευτική γονέων καθώς και τη θεραπεία τραύματος μέσω της EMDR. Αναλαμβάνει παιδιά, εφήβους και ενήλικες ιδιωτικά στο Εργαστήρι του Νου (New Mind Group).
Βάσια Σταμάτη
Ψυχολόγος, MSc Clinical Psychology
EMDR Europe Practitioner (under supervision)
stamati.vasia@yahoo.com
+30 6939916044
Κώστας Τσατταλιός
Ο Κώστας Τσατταλιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Αποφοίτησε αρχικά από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζοντας με την απόκτηση πτυχίου Ψυχολογίας (MA Honours) από το University of Aberdeen της Σκωτίας. Στη συνέχεια, παρέμεινε στη Σκωτία όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of St Andrews και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Robert Gordon University.
Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «An exploration of the use of theory and visualisation in behaviour change interventions to help healthcare staff prevent and control healthcare-associated infections» πραγματεύεται τη δημιουργία παρεμβάσεων οι οποίες απευθύνονται σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας και θα συνδυάζουν οπτικά μέσα και θεωρητικές προσεγγίσεις με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη της τήρησης των κανόνων υγιεινής και τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Κατά την παραμονή του στη Σκοτία εργάστηκε στο Grampian Autistic Society που αφορούσε την υποστήριξη και ενθάρρυνση παιδιών και εφήβων στο φάσμα του αυτισμού ως προς τις ευρύτερες κοινωνικές τους δεξιότητες. Επίσης, εργάσθηκε ως Honorary Assistant Psychologist στην Πνευμονολογική Κλινική του Aberdeen Royal Infirmary υπό την εποπτεία κλινικής ψυχολόγου. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε ως ψυχολόγος σε προσφυγικές δομές όπως στην προσωρινή δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κόνιτσα και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Κω.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως ψυχολόγος στην ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας του στρατιωτικου νοσοκομείου Ρόδου (95 ΤΥΕΘ). Εκπαιδεύεται στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήρι Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στη θεραπεία αντιμετώπισης ψυχολογικού τραύματος EMDR (Εye Movement Desensitization and Reprocessing – Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων) από την TACT Hellas. Κατέχει βεβαίωση Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Αρ. Αδείας: 2104). Από το 2021 είναι Συντονιστής Έργου στο μη κερδοσκοπικό σωματείο υποστήριξης ΑμεΑ Φιλαράκια Ελλάδας – Best Buddies Greece.
Είναι συνεργάτης του New Mind Group – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΟΥ και ενδιαφέρεται ενεργά για την έρευνα και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία με ενδεικτικές θεματικές αυτές της υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, την μέθοδο θεραπείας ψυχολογικού τραύματος EMDR και την νευροανάδραση.
Κώστας Τσατταλιός, PhD
Ψυχολόγος – εκπ. Συστημικός και Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής
EMDR Europe Practitioner (under supervision)
info@kostastsattalios.gr
+30 6932989812
Βασιλική Σεϊμέκη
Η Βασιλική Σεϊμέκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στο Hellenic American University και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί του παρόντος, εκπαιδεύεται στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ & Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας). Παράλληλα, έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο θεραπείας ψυχολογικού τραύματος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) και εργάζεται προς την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Θεραπευτή EMDR. Επίσης είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας (European Certificate of Care).
Από τα πρώτα έτη των σπουδών της συμμετείχε σε πληθώρα εθελοντικών προγραμμάτων, όπως σε εργαστήρια του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), στις αθλητικές εκδηλώσεις Greece Race for the Cure του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”, καθώς και σε συνέδρια,όπως το Annual Conference of the European Branch of the American Counseling Association (EB-ACA), ως εθελόντρια συντονίστρια εργαστηρίων.
Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής υγείας από το 2015, οπού εργάστηκε στο ιδιωτικό ιατρείο του ψυχιάτρου Μανώλη Πρατικάκη (πρώην διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε ενήλικες και εφήβους. Έπειτα, εργάστηκε ως ψυχολόγος στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία TACT Hellas, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής υγείας και της αναπηρίας. Επί του παρόντος, εργάζεται στο μη κερδοσκοπικό σωματείο Φιλαράκια Ελλάδας- Best Buddies Greece, ως ψυχολόγος-συντονίστρια του Προγράμματος Φιλίας για την Αθήνα και συντονίζει προγράμματα και δράσεις σχετικά με την κοινωνικοποίηση και υποστήριξη ενηλίκων με νοητικές ή/και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή σε ενήλικες και εφήβους ιδιωτικά στο Εργαστήρι του Νου (New Mind Group).
Βασιλική Σεϊμέκη
Ψυχολόγος, ΒSc, Εκπ. Γνωσιακή Ψυχοθεραπεύτρια (ΕΠΙΨΥ)
EMDR Europe Practitioner (under supervision)
vseimeki@gmail.com
+30 6909467143
Ιωάννης Ζήνδρος
Ο Ιωάννης Ζήνδρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε ψυχολογία στο University of East London και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο University of Portsmouth. Από το 2004 έως το 2007 εργάσθηκε στην ψυχιατρική κλινική οξέων περιστατικών του Woodhaven Hospital στο Southampton της Μεγάλης Βρετανίας και από το 2009 έως και σήμερα εργάζεται ως κλινικός υπεύθυνος στη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Νέα Αρχή» στα Ιωάννινα.
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του για την διαχείριση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ή/και νοητική υστέρηση με «προκλητικές συμπεριφορές» (STUDIO III “low arousal approach”) και έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο θεραπείας ψυχολογικού τραύματος “EMDR” και εργάζεται προς την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Θεραπευτή EMDR. Ολοκλήρωσε την 4ετη εκπαίδευση στην Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στη Εταιρία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ).
Από το 2016 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Φροντίδας (European Certificate of Care).